Diyabet ve Diyabetik Fırında Kabak Tatlısı Tarif

Diyabet hastalığına sahip olan insanların beslenmelerinin en önemli detayı yiyeceklerin doğru miktarlarda ve sağlıklı olanın yenilmesidir. Hassas ölçülerle tüketilen yiyecekler, öğün atlanmadan uygulanacak bir diyet programıyla bir araya gelince şeker seviyesi ve buna bağlı olarak kontrol altında tutulması gereken beden kitle indeksi oranlarında bir denge sağlanabilir.

Bu sürede, eğer sağlığa dikkat edilmezse şeker hastalığı fark edilmeden ilerleyebilir ve yüksek kolesterol, uzuvlarda kangren, körlük ve böbrek hastalıkları ve damar tıkanıklığına yol açabilir. Ayrıca, cinsel iktidarsızlık, kişilik değişmesi, diş, deri, mide-bağırsak hastalıkları da gözlemlenmesine sebebiyet verebiliyor.

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

Aşırı su tüketme ve ağız kuruması

Fazla idrara çıkma ihtiyacı

Çok ve sık acıkma

Fazla yemek tüketimine rağmen zayıflama ve halsizlik

Cildin kuru ve kaşıntılı olması

Vajinal kaşıntı

Görmede bulanıklık

Ayaklarda uyuşma, karıncalanma

Cildin kuruması, kaşıntı problemi

El ve ayak içlerinde yanma

Uzun süre aç kalınınca titreme

Sinirlilik hali

Yemeklerden sonra rehavet

Tatlıya aşırı düşkünlük

Horlama

Yiyecekler hangi ölçülerle yenmeli?

Şeker hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olarak ayrılmakta ve mutlaka ama mutlaka doktor gözetiminde bir tedavi gerektirmektedir.

Uzak durulması gereken gıdalar: Her türlü şerbetli tatlı, bal, şeker, çikolata, marmelat; hamur işleri, börek, kek, pasta; gazoz, kola, meyve suları, meşrubatlar ve alkollü içecekler; tereyağı, margarin gibi katı ve doymuş yağlar; salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etler, ciğer, beyin, dalak ve işkembe gibi sakatatlar şeker hastaları tarafından kesinlikle tüketilmemelidir.

Şeker hastalarının en cok yemesi gereken besinler: 

Proteinler: Et, tavuk, balık, peynir, yumurta, süt ve süt ürünleri

Karbonhidratlar: Tam tahıllı ekmek, kurubaklagiller, tahıllar

Lifli yiyecekler: Bulgur, posa bakımından zengin meyve ve sebzeler

Ve en önemlisi: Bol su

Ayrıca, şeker tadı vermek üzere kullanılan tatlandırıcılar da şeker hastalığı beslenme tedavisinde kullanılabilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda, sakarin ve sukraloz maddelerinin kullanımı önerilmiş.

Tatlı yapıyoruz ancak toz şeker kullanmıyoruz. Evet, bal kabağının tadı tatlı tarifimiz için yeterli. Fırında pişme esnasında ısı ile etkileşime geçmemesi için agave şurubuna servisinde yer veriyoruz. Diyabetli kişiler de gönül rahatlığıyla hazırlayabilir.

Malzemeler;

600 gram bal kabağı

1,5 su bardağı su

Servisi için:

50 gram ceviz içi

4 tatlı kaşığı

agave şurubu

Püf Noktası

Fırın poşeti içerisindeki su miktarı, yaklaşık bir parmak kalınlığında olmalıdır.

Nasıl Yapılır?

Dilimlenmiş bal kabaklarının kabuklarını soyalım. Yeşil kısımlarını kullanmamaya özen gösterelim.

Dilimlenmiş kabakları fırın poşetine yerleştirelim. Yaklaşık 1,5 su bardağı suyu fırın poşetine aktaralım. Kabakların üzerini geçmemesine dikkat edelim.

Fırın poşetini sıkıca bağlayalım. Üzerine kürdan yardımıyla birkaç delik açalım.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabaklar yumuşayıp, esmerleşene kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.

Pişen bal kabaklarını servis tabağına alalım, soğumadan üzerine agave şurubu gezdirelim.

Ceviz içlerini iri parçalar halinde üzerine serpiştirdikten sonra bekletmeden servis edelim.

Afiyet olsun

 

x

Bilgi Talep Formu

Mesajınız Başarıyla Gönderilmiştir
Mesajınız gönderilirken bir hata ile karşılaşıldı.
Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz
5 Dk içerisinde en fazla 3 gönderim yapabilirsiniz
* Ekibimizin size özel deyatlı bilgi verebilmesi için dilerseniz fotoğrafınızı ekleyebilirsiniz




+90 (232) 388 28 88
info@netspoliklinigi.com.tr