Aşure

Muharrem ayı ile neredeyse her evde pişen Aşure içerisine konulan kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, kuru yemişler ile oldukça besleyici bir tatlıdır.  Aynı zamanda bol miktarda posa da içeren bu tatlı tokluk hissi verir ve sindirim sistemini düzenler.

Aşure zengin içeriği ile ayrıca bol miktarda demir, çinko, B vitaminleri, E vitamini, kalsiyum, omega-3 yağ asitleri ihtiva eder. Bitkisel protein kaynağı da olan aşure, vücudun ihtiyacı olan protein, yağ ve karbonhidrat öğelerini karşılar.

Aşure, bol miktarda enerji de sağladığı için kilo almaya çalışanlara, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklara, sporculara, emziren annelere tavsiye edilir. Kilo problemi olan ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin daha dikkatli tüketmeleri ve diyetisyenden kontrolünde miktarlarını belirlemeleri gerekmektedir.

Aşurenin yaklaşık 100 gramlık bir porsiyonu 313 kalori içerir. Bu kaloriyi azaltmak ve aşureyi daha sağlıklı hale getirebilmek için yapılabilecek en güzel değişiklik, şeker yerine bal veya pekmez konulması olacaktır. Üzerini süsleme için nar ve tarçın eklemeyi de unutmayın. Üzerine tarçın konulan aşure, kan şekerinin hızla yükselmesini önleyecektir.

Aşurenin 100gramlık yani yakşalık yarım kasesi  oldukça tokluk hissi veren, besleyici ve besin öğelerinin dağılımı açısından da dengeli olduğundan ana öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Aşureyi yanında 1 su bardağı süt ile tükettiğinizde hem sizi daha tok tutar, hem de kan şekerinizin dengede kalmasını sağlar.

Diyet Aşure Tarifi

·         1 su bardağı buğday

·         ½ su bardağı kuru nohut

·         ½ su bardağı kuru fasulye

·         10 adet kuru kayısı

·         ¼ adet kuru üzüm

·         50 adet fındık içi

·         3-4 tablet tatlandırıcı ya da 3-4 yemek kaşığı pekmez (pekmez ocaktan aşure alındıktan sonra eklenecek)

·         2-3 yemek kaşığı tarçın

·         6-7 su bardağı su

Hazırlanışı: 

Ayıklanmış ve yıkanmış buğdayı su ile düdüklü tencerede 20 dakika pişirin. Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ıslatma suyu ile birlikte kaynamış buğdayın içine atın ve 20 dakika daha pişirin. Küçük küçük doğranmış kuru kayısı, kuru üzümü de ilave edip tekrar pişirin.  Aşureyi ocaktan aldıktan sonra pekmez ve tarçını ilave edelim. Servis için kaselerin üzerine fındık ekleyebilirsiniz.

Sağlık, afiyet olsun.

 

 

x

Bilgi Talep Formu

Mesajınız Başarıyla Gönderilmiştir
Mesajınız gönderilirken bir hata ile karşılaşıldı.
Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz
5 Dk içerisinde en fazla 3 gönderim yapabilirsiniz
* Ekibimizin size özel deyatlı bilgi verebilmesi için dilerseniz fotoğrafınızı ekleyebilirsiniz




0232 38 82 88
info@netspoliklinik.com