Kara Mürver Nedir ve Şurup Yapımı Tarifi

Sambucus nigra(Kara Mürver)

Mürver, Adoxaceae familyasına ait çiçekli bitki olan Sambucus ağacının çeşitidir. En yaygın türü, Avrupa mürver ya da kara mürver olarak da bilinen Sambucus nigra’dır . Bu ağaç Avrupa’ya özgüdür ancak dünyanın birçok yerinde de yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Mürver antioksidanlarla dolu düşük kalorili bir besindir. 100 gram taze mürver, 73 kalori, 18.4 gram karbonhidrat ve 1 gramdan az yağ ve protein içerir. Ayrıca, birçok besinsel faydası vardır. Mürverler:

 

C vitamini bakımından yüksek: 100 gram meyve başına 6–35 mg C vitamini vardır ve bu da önerilen günlük alım miktarının % 60’ına denk gelir.

 

Diyet lifinde yüksek: Mürver, önerilen günlük alımın dörtte birinden fazlası olan 100 gramlık taze mürver 7 gram lif içerir.

Antosiyanin bakımından zengin: Bu bileşikler, meyveye karakteristik koyu siyah-mor renk verir ve anti-inflamatuar etkileri olan güçlü bir antioksidandır.

 

 Mürver’in Zararları Ve İstenmeyen Etkileri

 

Bir çok mürver türünün olgun ve pişirilmiş meyveleri yenebilir,ancak çiğ meyveler,yapraklar, dallar, kök ve tohumları zehirli etkiye sahiptir.Mavi ve siyah mürver yenilebilir fakat kırmızı mürver özellikle karaciğer ve böbrek problemleri olanlar için toksik olabilir.

İdrar söktürücü, diyabet, bağışıklığı baskılayan ilaçlar, kemoterapi, müshil ve teofilinle etkileşime girdiğinden, birlikte kullanılması uygun değildir.

 

Ev yapımı mürver şurubu tarifi

Malzemeler:

 

3 kahve fincanı siyah kurutulmuş mürver, 4 bardak su, 2 kaşık zencefil kökü, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, yarım tatlı kaşığı karanfil tozu, 1 çay bardağı bal.

 

Nasıl hazırlanır?

 

Bir tencereye mürver, su, karanfil ve tarçın eklenir. Karışım bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak tencerenin kapağı açılır. Bu şekilde suyun buharlaşarak yarıya kadar inmesi beklenir. 45 dakika kaynattıktan sonra ateşten alınıp ve soğumaya bırakılır. Ilıdıktan sonra karışımı süzülür ve bal eklenerek iyice karıştırılır. Ardından karışım kavanozlara doldurarak çok sıcak olmayan bir ortamda saklanır.

 

Nasıl kullanılır?

 

Şuruptan haftada 2 ya da 3 kez birer kaşık almak ve ardından bir bardak ılık su içmek gerekir. Mürver şurubunu yetişkinler bir çorba kaşığı, çocuklar ise bir tatlı kaşığı olarak tüketmek yeterlidir. Fakat ciddi bir rahatsızlığı olanların, bu şurubu uygulamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.

 

 

x

Bilgi Talep Formu

Mesajınız Başarıyla Gönderilmiştir
Mesajınız gönderilirken bir hata ile karşılaşıldı.
Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz
5 Dk içerisinde en fazla 3 gönderim yapabilirsiniz
* Ekibimizin size özel deyatlı bilgi verebilmesi için dilerseniz fotoğrafınızı ekleyebilirsiniz




0 (232) 388 28 88
info@netsclub.com.tr